+386 5 707 40 00 info@bsezana.si

Rehabilitacija kroničnih pljučnih bolnikov

Program rehabilitacije kroničnih pljučnih bolnikov, predvsem bolnikov z Astmo in KOPB (Kronična obstruktivna pljučna bolezen), se izvaja v sežanski bolnišnici že vrsto let.

Rehabilitacija je ob inhalacijskih zdravilih in cepljenju proti gripi eden izmed osnovnih ukrepov pri zdravljenju omenjenih bolezni, katerega bi morala biti deležna večina bolnikov pri nas.

Predvsem pri bolnikih s KOPB-jem so številne študije dokazale, da rehabilitacija zmanjša porabo zdravil, zmanjša število poslabšanj osnovne bolezni, zmanjša število hospitalizacij in odsotnosti z dela, poveča telesno zmogljivost, zmanjša občutek dušenja in skupaj s primerno medikamentozno terapijo izboljša kakovost življenja bolnikov 

Namen rehabilitacije je vrniti bolnike v višji funkcionalni nivo, ali vsaj ohraniti obstoječe sposobnosti,  upočasniti napredovanje bolezni in na ta način obdržati ali izboljšati kvaliteto življenja.

Program rehabilitacije kroničnih pljučnih bolnikov v naši bolnišnici traja 3 do 4 tedne tedne. V skupine je vključenih 15–18 bolnikov, ki jih k nam napotijo njihovi lečeči pulmologi ali splošni zdravniki.

Bolniki prinesejo s seboj medicinsko dokumentacijo, iz katere je razvidno, da izpolnjujejo pogoje za vključitev v program rehabilitacije. Prve dni bolnike pregledamo, opravimo testiranje fizične zmogljivosti, testiranje pljučne funkcije in osnovne laboratorijske preiskave. V nadaljnjih treh tednih se bolniki učijo, kako uporabljati svoja zdravila, učijo se dihalnih vaj, odkašljevanja, vaj za povečanje splošne telesne zmogljivosti in povečanje zmogljivosti za njih pomembnih mišic.

V teh treh tednih poslušajo predavanja o svoji bolezni, načinih, kako se lahko ta zdravi in kako si lahko pomagajo. Razumevanje bolezni in načinov zdravljenja je zelo pomembno pri sami motivaciji bolnikov in njihovem sodelovanju v naslednjih desetletjih, ker te bolezni zaenkrat niso ozdravljive.«

Del programa rehabilitacije se izvaja v jami, ki se nahaja za bolnišnico. V njej bolniki skupaj s fizioterapevti izvajajo vaje. Jama je velika 120-150 m3. Prostor je tih, izoliran od zunanjih dejavnikov, deluje sproščujoče, spodbuja razmišljanje.

Mikroklimatski pogoji so enaki skozi vse leto.

Accessibility